Ja, jag får säga detta

17Mar10

Måste skaffa, samt en sån där rolig keps med burkhållare på.

Gårdagens gig bjöd på hela noll överraskningar. Det gick nästan exakt så dåligt som jag väntat mig och de andra komikerna var exakt vad jag trodde.

Det är märkligt hur ens egna fördomar hamnar ivägen. Om jag inte gillar en komiker privat, så fuckin hatar jag den människan på scen. Även om han/hon kommer med vettiga skämt så avfärdar jag det som uselt och ”hack”. Men så är jag en gnällig jävel också, det kan alla intyga.

Så, då var det sagt. Jag tror inte att man kan komma undan det faktum att Harrys drar till sig en lite speciell publik (och här använder jag amerikanarnas definition av speciell, dvs lite dum i huvudet). Det är svårt att skämta om saker som inte det skrivits om i Metro eller som inte handlar om vad ”alla” gör, dvs familj, manligt/kvinnligt och andra rätt uttjatade ämnen (flygplansmat). Jag säger inte att man inte får skoja om sånt, men gör man det måste man tänka på att det mesta är sagt och att det lätt blir en upprepning av gamla fördomar och ännu äldre hetronormativa premisser. Med andra ord måste man vara nyskapande. Men inte på Harrys.

Jag blir alltid lite arg när jag ser ståuppare bli intervjuade och säger saker i stil med ”Svensk ståupp är så likriktad”. Mest för att de som först och främst blir intervjuade är de mest likriktade. Det är fortfarande så att gammal är äldst och trots att vi står inför ett generationsskifte i hela landet så är det de komiker som var med i ”Släng dig i brunnen” som forfarande för talan för hela skrået. Det irriterar mig litegrann. Jag har väldigt lite gemensamt med tex Adde Malmberg och Lennie Norman (förutom mustachen och alkoholintaget).

Svensk ståupp, eller standup om det faller er bättre i smaken, är INTE likriktad. Problemet är att de enda de gamla rävarna jämför med är andra gamla rävar. Skulle dom ta rollatorn ner till klubbscenerna så skulle dom se att det faktiskt bubblar ordentligt i grytan snäppet under dom.

Detta är naturligtvis en grov generalisering, alla är inte sådana. Martin Svensson i Helsingborg är ett bra exempel på en som är gammal i gamet men som fortfarande brinner för ståuppen på ett sätt som gör att han framstår som en småkåt tonåring. Vilket är odelat positivt.

Nåja, vart vill jag då komma? Ingen aning egentligen. Behövde bara ventilera lite.

PS: Mitt autismskämt funkade inte igår heller…. av skäl jag redan angett. Dessutom måste jag flika in att min videokamera suger hästdase med fransk senap. DS

Annonser


5 Responses to “Ja, jag får säga detta”

  1. 1 CA

    Aw, jag gillade dina inlägg i radio i alla fall (i din brors årskrönikor) även om jag inte sett dig live. Keep it up!

    • Tackar! Jo, det var väl min lilla tour i etermedia. Kul att göra men långt svårare än vad jag trodde, respekt åt de som gör det och gör det bra.

  2. Vill bara flika in att Adde Malmberg är absolutist. Nån kanske missuppfattar den subtila sarkasmen om mustascher och sprit. Du har mustaschen gemensamt med Adde, alkoholintaget med Lennie. Bättre hade varit att skriva ”mustaschen respektive alkoholintaget”. Eller lät jag mästrande nu? Det är storebröders plikt, det har vi talat om förut.

  3. Det är ett för uppenbart skämt att låtsas missförstå och anta att en absolutist enbart dricker Absolut. Jag borde avstå, men detta meddelande innebär motsatsen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: