Överskott på vadå?

24Mar10

Ok. Vi börjar väl från början.

Eller?

Vi börjar med en liten bild på vägen in. Detta är ett konkret exempel på en oxymoron. Den utomordentligt usla ordleken nollställer själva meningen. Om man skriver nåt sånt på utsidan av sitt varuhus så är man per definition inte världens fyndigaste. Så är det bara. Jag stod och svor utanför över att jag skulle stödja detta vrak till skit, men har man tatt fan i båten osv.

Vad ska man med en sko?

Nu befinner jag mig alltså inuti detta stora schabrak till hus. Redan i första gången stöter jag på detta lilla monstrum. Det är en trasig sko full med halm. En liten mus tittar upp och inspekterar vad jag förmodar är dess hus. Vi har här ett tydligt tecken på förfall. En trasig känga är trist, den tar in vatten osv, men att fodra den med halm och att inte hålla efter skadedjur är ett tecken på att man antingen har ett drogberoende som gör att man skiter i sådana världsliga ting eller att man är fruktansvärt fattig.  Som en hyllning till ett samhälle utan sociala skyddsnät står denna sko på paradplats i en affär som hävdar att dom är jättebilliga. Den är dessutom gjord i porslin, vilket inte bara gör den tung utan även högst obekväm. Det kan vara en form av konstverk, men det är en förklaring inte en ursäkt. Och var är högerskon?

Onwards and upwards.

Lite extrembiljard någon?Nu tänker ni ”Ojoj! En fyrhjuling, vad cool!”. Ni har lite rätt. Jag är den förste att erkänna att maskiner som låter mycket och som har balla stripes på tanken är kul. Men här känns det mest lite oansvarigt. Nycklarna satt visserligen inte i, men känns det inte som om man hånar dom som istället väljer biljardbordet? Det är nämligen, och jag talar från egen erfarenhet, väldigt svårt att spela biljard om nån står och varvar sin fyrhjuling bredvid. Jag antar att detta är nån slags fritidshörna i affären då man bakom fyrhjulingen anar två utombordare. Kartongen framför innehåller ett partytält. På hyllorna ligger fräsiga, silverfärgade, väskor. Dom ska man hänga på tex en motorcykel. Och detta får mig in på det jag tycker är lite konstigt med ÖoB. Dom fyller sin affär med saker man normalt sett associerar med lyxkonsumtion. Dom har en båt avdelning (där dom säljer lite rep och ett och annat fiskedrag), dom har biljardbord och mcutrustning osv. Men är det inte så att folk som har råd att köpa en motorcykel eller en båt gärna pimpar upp den med likvärdigt dyra prylar från kända märken? Inte fan handlar den stolte ägaren till en 50 fots yacht tågvirke på ÖoB? Söker inte han sig till svindyra båtaffärer där han kan fylla sin prylmani med GPS:er och vindjackor som kostar en städerskas månadslön och som han sen använder två gånger om året? Hmm…

Detta är vad som blir kvar om man reducerar ÖoB.

Men sen hittar man hyllan som förklarar nästan allt. ÖoB är en affär där man visserligen kan hitta billigt toapapper och enorma säckar med ostbågar, men framförallt är det en affär för folk som drömmer om ett bättre liv. För människor som köper tex essenser för att spä ut sitt brännvin så att det smakar som ett dyrare brännvin (vilket förvirrar mig eftersom min erfarenhet är att allt brännvin är dyrt, jag antar att essenskonsumenter kanske köper sprit i dunk). Bara så att dom på kvällen kan sätta sig ner och njuta av vad som, i alla fall nästan, smakar som en tolvårig whiskey. ÖoB säljer drömmar.

Nu kanske ni undrar vad jag köpte där. Ok. I bokstavs ordning så köpte jag:
1. Presenning 2x3m
2: Rep, 25m
3: Toapapper 8rullar

Med andra ord fick jag tag i det jag kom dit för. Nu ska jag sluta skriva på detta skitlånga inlägg och bajsa i mitten på min presenning, torka mig, sen knyta ihop presenningen och hänga ut den från mitt vardagsrumsfönster med repet. Jag tror det kommer se helfestligt ut.

Annonser


No Responses Yet to “Överskott på vadå?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: